Gathering House

Fort Langley
Renovation

This family home was originally built on a budget for the owners when they were raising their five sons. The choppy layout maximized the number of bedrooms, but could barely hold their family of seven within the common living spaces. This family home remains the primary gathering spot for their growing and extended family now that their grown sons are starting families of their own. They needed a renovation to create a Gathering House which was warm and inviting, and captured their personal style with roomy spaces for entertaining.

Read More

A more contemporary and dramatic exterior was created by using the traditional lines of the existing craftsman style house, and infusing it with a modern Scandinavian sensibility. A dark and monochromatic colour palette is used to calm the visual impact of existing trim and decorations. This is accented by new and modern wood elements including clear cedar channel siding and dramatically expressed structural wood elements. A theatrical addition to the front of the home delineates the entrance, and grounds the front elevation of the home. It includes a new gabled roof over a striking double-height glass wall surrounding the front door. A wood screen is overlaid on the lower windows providing privacy and a lantern effect in the evening. This horizontal wood banding is a repeating theme throughout the home.The renovations open up the main floor and create spaces with character. Vaulted ceilings and carefully framed views of the landscaping ensure that natural light plays throughout the home. The eye is drawn from space to space by the repetition of feature elements like horizontal wood banding and natural stone tiles. A cozy and covered outdoor living space was created off of the huge designer kitchen, for lounging on rainy winter days and cool summer evenings. The space connects the home to their backyard and features an outdoor fireplace, outdoor furniture and a BBQ.A new and sculptural detached garage in the backyard was designed to be looked at, as it is visible from the kitchen and dining room. Its dramatically asymmetrical roof line and the continuation of the Scandinavian material palette create a visual backdrop for the landscaping.

The second storey was renovated to give the couple the spa-like and spacious master suite that they deserve.

We were able to meet the clients’ programmatic needs, without adding nearly as much square footage as they thought the needed. This was accomplished by opening up the existing floor plan and favouring flexible uses and outdoor spaces. Their new home has a light and airy feel with flow and openness. The beautiful architectural accents throughout the many spaces will provide the stage for this next and exciting phase of their life.

Read More

This family home was originally built on a budget for the owners when they were raising their five sons. The choppy layout maximized the number of bedrooms, but could barely hold their family of seven within the common living spaces. This family home remains the primary gathering spot for their growing and extended family now that their grown sons are starting families of their own. They needed a renovation to create a Gathering House which was warm and inviting, and captured their personal style with roomy spaces for entertaining.

A more contemporary and dramatic exterior was created by using the traditional lines of the existing craftsman style house, and infusing it with a modern Scandinavian sensibility. A dark and monochromatic colour palette is used to calm the visual impact of existing trim and decorations. This is accented by new and modern wood elements including clear cedar channel siding and dramatically expressed structural wood elements. A theatrical addition to the front of the home delineates the entrance, and grounds the front elevation of the home. It includes a new gabled roof over a striking double-height glass wall surrounding the front door. A wood screen is overlaid on the lower windows providing privacy and a lantern effect in the evening. This horizontal wood banding is a repeating theme throughout the home.

The renovations open up the main floor and create spaces with character. Vaulted ceilings and carefully framed views of the landscaping ensure that natural light plays throughout the home. The eye is drawn from space to space by the repetition of feature elements like horizontal wood banding and natural stone tiles. A cozy and covered outdoor living space was created off of the huge designer kitchen, for lounging on rainy winter days and cool summer evenings. The space connects the home to their backyard and features an outdoor fireplace, outdoor furniture and a BBQ.

A new and sculptural detached garage in the backyard was designed to be looked at, as it is visible from the kitchen and dining room. Its dramatically asymmetrical roof line and the continuation of the Scandinavian material palette create a visual backdrop for the landscaping.

The second storey was renovated to give the couple the spa-like and spacious master suite that they deserve.

We were able to meet the clients’ programmatic needs, without adding nearly as much square footage as they thought the needed. This was accomplished by opening up the existing floor plan and favouring flexible uses and outdoor spaces. Their new home has a light and airy feel with flow and openness. The beautiful architectural accents throughout the many spaces will provide the stage for this next and exciting phase of their life.

Sustainable • Evocative • Efficient • Distinct

604.566.9808
info@oneseed.ca

ONE SEED Architecture + Interiors
611-525 Seymour St.
Vancouver, BC, V6B 3H7

Custom Designs based in Vancouver and Victoria

Pin It on Pinterest

Share This